A la carte improvisatie

Docent Robert de Bree vertelt over deze unieke Young Air-Force dag:

Wat gaan we doen?

We reizen creatief door de muziekgeschiedenis heen. We beginnen heel eenvoudig met één noot en voegen daar steeds meer ingrediënten aan toe. Iedereen brengt zijn/haar eigen bagage mee van alle muziek die deze of gene ooit gehoord en gespeeld heeft en iedereen levert dus ook een kleine, unieke bijdrage aan de muziek die we gaan maken, waarvan ik zelf ook nog niet weet hoe die klinken gaat.  Praktischer gesproken gaan we zo ontdekken hoe je kunt improviseren in een toonladder, op een melodie, met “contrapunt”, op een harmonie, ergens een harmonie bij verzinnen en gaan we bezig met vragen zoals:

-wat maakt een bijeenraapsel van muzikale ingevingen en noten nou een stuk?

-hoe maak ik van dat stuk een specifiek soort stuk, een gavotte bijvoorbeeld?

-wat bepaalt het genre of de stijl van het stuk en hoe kan ik dat veranderen? 

Ik ga heel open aan de slag, dus alle inbreng is ook welkom en mogelijk.

Kan ik dat wel?

Ja.

Mocht je toch nog twijfelen:

-Improvisatie is ook leuk omdat je op alle niveau’s van spel, maar ook van improvisatie ervaring met elkaar kunt improviseren en van elkaar kunt leren. Door het improviseren kan ik ook mensen op verschillende niveau’s tegelijk lesgeven. Dus ook als je veel ervaring hebt is dit zeker leuk!

-je kunt het jezelf zo moeilijk maken als je wilt.

-Ik geef je duidelijke kaders, waardoor je altijd weet wat voor keuzes je hebt.

-Als jij met iemand een eenvoudig gesprek kunt voeren, heb je in je hoofd alles wat je nodig hebt om te kunnen improviseren.

Over Robert

Improviseren is mijn lust en mijn leven. In mijn schooltijd improviseerde ik op de piano als ware het het schrijven in een dagboek, en speelde ik op de klarinet in een jazz club aan de gracht.

Later deed ik springend over de stoelen van het auditorium vrije improvisaties met dansers en allerlei instrumenten.

Als blokfluit- en hobostudent, kwam ik er op het conservatorium achter dat veel componisten van vroeger geniale improvisatoren waren, zoals Sweelinck, Bach en Beethoven. Zij improviseerden aan de hand van basisblokjes die eigenlijk best eenvoudig te leren zijn. Ik stichtte gelijk een ensemble dat zich hierin verdiepte en ging daarna ook op het conservatorium lesgeven en via de stichting huismuziek aan de hand van eenvoudige regeltjes aan allerlei groepen amateur instrumentalisten. 

Bij mijn theater improvisatielessen kwam ik erachter dat je soms ook gewoon alle blokken om en regels weg moet gooien.

Het leuke van improvisatieles geven, is dat je ook op zoek gaat met de leerlingen naar dat zaadje van binnen, waar al die creativiteit en muziekliefde vandaan komt, de innerlijke kleuter die kleurrijke vlinders achterna holt. En dat laten groeien is het mooiste dat er bestaat (en heeft ook iedereen, trouwens 🙂 ).